-
درام دستگاه کپی چیست ؟
درام یکی از اجزای اصلی در پرینترها و دستگاه های کپی به شمار می رود . از این رو می توان به ضرس قاطع گفت درام دستگاه کپی عضوی حیاتی به شمار می رود . درام دستگاه کپی به شکل میله ای استوانه ای است .
در واقع عملکرد اصلی درام دستگاه کپی ، انتقال تصویر بر روی کاغذ است. ساختار درام در پرینتر و دستگاه کپی تفاوت چندانی ندارد .این قطعه در هر دو دستگاه یک نوع نقش را برعهده دارد .
البته تنها تفاوتی که بین کارکرد درام در دستگاه فتوکپی و چاپگر وجود دارد مربوط می شود به نحوه ی انتقال تصویر تابانده و ذخیره شده بر روی درام بر روی سطح کاغذ. درام دستگاه کپی ، غلتک استوانه ای دارای سطحی براق است که رسانای نور بوده و می توان در آن الکتریسیته ی ساکن ایجاد نمود.
کاربرد درام
درام دستگاه کپی جزء اصلی دستگاه پرینتر لیزری محسوب می شود . این قطعه ( درام دستگاه کپی ) نقش انتقال دهنده ی تصویر از پرینتر لیزری به روی کاغذ برای تولید چاپ نهایی را به عهده دارد . درام دستگاه کپی عضوی حیاتی در دستگاه های کپی نیز، به شمار می رود .
قابل ذکر است ، تفاوت درام در دستگاه های کپی و پرینتر نحوه ی انتقال تصاویر به درام است. درام را برای ایجاد تصویر واضح و شفاف بر اساس نوع کارایی دستگاه کپی و پرینتر لیزری انتخاب می کنند. درام دستگاه کپی از جنس سلنیوم و یا مواد دارای حساسیت نسبت به نور پوشیده شده است . مواد پوشاننده درام رسانای الکتریسیته هستند.
دستگاه کپی و یا پرینتر، نور یا لیزری را که بر روی شکل تابانده و در حافظه خود ذخیره کرده است را بر روی لایه بیرونی درام می تاباند. در واقع توسط سیم هاله نوری یا سیمی که الکتریسیته در سراسر آن جریان دارد به درام بار مثبت داده می شود .این بار همان نور یا لیزری است که دستگاه کپی و یا پرینتر بر روی شکل تابانده و در حافظه خود ذخیره کرده است .ـ
در نهایت درام ویژگی الکتریکی آن را تغییر می دهد تا بتواند آن را بر روی کاغد انتقال دهد. درنتیجه درام، تونر را به خود جذب کرده و از آن جایی که بار مثبت دارد تونر به مناطقی از درام که از بار منفی تخلیه شده اند می چسبد و پس از آن تونر به وسیله ی درام بر روی کاغذ می ریزد .
در انتها در قسمت فیوزینگ، تونر پخته شده و به کاغذ می چسبد و کاغذ پس از آن توسط غلطک های خروجی از دستگاه خارج میشود. بدین ترتیب تصویر مورد نظر توسط درام بر روی کاغذ حک میشود.
زمان تعویض درام
کاربران چنانچه در کیفیت کپی صفحات مشکلی مشاهده کردند ، باید به تعویض درام دستگاه کپی اقدام نمایند .از جمله این موارد می توان به ایجاد خطوط و یا نقاطی غیرعادی روی کاغذ پرینت شده اشاره کرد .در این صورت ممکن است نیاز به تعویض درام دستگاه کپی باشد.
معمولا پس از 20 هزار برگ کارکرد نیاز است تا درام دستگاه کپی، تعویض شود. در نهایت خاطر نشان می سازیم که درام و تونر کارتریج گاهی از هم جدا هستند. از این رو معمولا هم جداگانه تعویض می شوند. البته گاهی هم بعضی از تونر کارتریج ها به همراه درام هستند که همزمان تعویض میشوند.
در کل به منظور بهتر عمل کردن درام دستگاه کپی باید به زمان تعویض آن دقت کنیم. در حقیقت درام کارتریج در ۳ حالت تعویض میشود:
– بار اول که کارتریج را شارژ می کنیم
در بیشتر مواقع و در زمان شارژ اولیه کارتریج ، حتی در صورت نو بودن درام دستگاه کپی این قطعه باید تعویض شود . به دلیل اینکه تونر و تمام قطعات در کارتریج اصلی ، اورجینال هستند. درواقع با توجه به این نکته که در زمان شارژ کارتریج، پودری که در تمام مراکز شارژ استفاده میکنند غیر اصلی می باشد و با درام کارتریج هماهنگ نیست و کیفیت چاپ را بسیار پایین میآورد، بهتر است که همزمان درام نیز تعویض شود.
-هنگام بالا بودن حجم کار
اگر تعداد پرینتهای گرفته شده در زمان کوتاه بالا باشد، درام دستگاه کپی باید تعویض گردد . بهتر است همان تعداد پرینت ، با فاصله و در زمان بیشتری گرفته شود تا درام آسیب کمتری ببیند .
-
تونر در دستگاه کپی
پودر ویژه ای که درانواع دستگاه کپی های مورد استفاده قرار می گیرد تونر نامیده میشود. در واقع تونر پودری با ذرات ریز از انواع پلاستیک و رنگدانه ها است که با بار منفی شارژ شده است. امروزه تونرهای موجود در بازار شامل دو مدل می باشند یکی تک رنگ مشکی و دیگری رنگی که دارای چهار رنگ اصلی آبی ، زرد ، قرمز و مشکی است.
معمولا تونرها در سایزهای ١۶-١۴ میکرومتر هستند. تونر را میتوانید با آب سرد و شوینده های رایج از روی پوست و سایر سطوح پاک کنید چرا که آب گرم و داغ موجب چسبندگی تونر به سطح شده و پاک کردن آن سخت میشود.
نکتهی مهم در کیفیت پودر تونر، کوچک بودن ذرات تشکیل دهندهی آن میباشد. هر قدر ذرات پودر تونر کوچکتر باشند کیفیت چاپ بهتر خواهد بود، به همین دلیل کارخانههای سازندهی تونر، برای افزایش کیفیت چاپ، ذرات تونرِ تولیدی خود را از ۱۶ میکرون به حدود 8 میکرون رساندهاند. اساس این شیوه بر روش “امولاسیون” emulasion استوار است.
تولیدکنندگان اصلی، تونر را در درون کارترج دستگاه به فروش میرسانند، اما تولیدکنندگان فرعی آن را در بطریها و بستههای متفاوت از 45 گرمی تا 10 کیلویی عرضه میکنند. شارژ تونر خود مبحث جداگانهای است و نیاز به دانستن فرمول دقیق هر یک از تونرها و آگاهی از کارتریج مخصوص آن تونر را دارد.
عناصر تشکیل دهنده پودر تونر
ترکیبات تشکیل دهندهی تونر در محصولات هر شرکت و کارخانهی سازندهی آن میتواند متفاوت باشد. از طرف دیگر باید توجه داشت که در هر پرینتری نمیتوان از هر نوع تونری استفاده کرد، اما در یک نگاه کلی ترکیبات اصلی پودر تونر شامل: پودر کربن، پلیمرهای خاص ، پلیاستر، رزین و اکسیدآهن میباشد که پودر کربن بیشترین مادهی تشکیلدهندهی آن است.
اصول صحیح نگهداری و استفاده از تونر
- تونر یک مادهی سمی محسوب می شود و تا 30 مادهی شیمیایی در آن قابل تشخیص است.
- بزرگی هر ذرهی تونر 2/. میکرون است و میتواند تا 6 ساعت در هوا معلق بماند، بهتر است بدانید که حتی جارو برقی های قوی خانگی نیز قادر نیستند ذرات کوچکتر از 10/. میکرون را جذب کنند!
- اگر تونر به پوست دست و یا به لباستان چسبید آن را فقط با آب سرد بشویید و به هیچ عنوان برای شستن تونر از آب گرم استفاده نکنید در غیر این صورت باعث جذب بیشتر آن، به محل تماس میشوید.
- اگر دستتان به تونر ذوب شده خورد، باید آن را به وسیلهی حلال، پاک کنید. اثر برخورد تونر ذوب شده با لباس و پارچه به سختی پاک میشود.
- تنفس زیاد مادهی کربن موجود در تونر به مدت 15 الی 20 سال باعث بروز بیماریهای ریوی خواهد شد.
- عمر مفید یک ذرهی تونر در یک اتاق بدون رطوبت یک سال تمام است!
- شارژ کردن کارتریج با تونر غیر اصل، موجب کیفیت بد چاپ و حتی آسب دیدن پرینترتان خواهد شد. تونر های ارائه شده توسط بهروزان ، با کیفیت عالی تقدیم می شود. این تونر ها توسط بهترین تکنیسن های تعمیرات ماشین های اداری تست شده است.
- قبل از شارژ کارتریج تونر، تمیز کردن آن باعث کارکرد بهتر تونر میشود. در این مورد برحسب دستورالعمل و یا نظر متخصصان پرینتر میتوانید از وسایل ایجاد کنندهی جریان هوا و یا خلاء برای تمیز کردن تونر استفاده کنید.
- حتی در پودر تونرهای رنگیِ اورجینال نیز، به دلیل عدم وجود حالت مغناطیسی، تا حدی ریزش مشاهده میشود.
- اگر پودر تونر مورد استفادهی شما باکیفیت باشد، سیاهی و تو در تویی بیش از حد بر روی صفحهی پرینت گرفته شده مشاهده نخواهد شد. ضخامت حروفی که با پودر تونرِ با کیفیت چاپ شده باشد باید برابر با 5.5 میکرون باشد.
- در برخی از کارتریجهای تونردار وجود “چیپست” (Chip) علاوه بر علت معمولی آن، در تنظیم کالیبراسیون رنگ کارتریج جدید نیز تأثیرگذار است.
-
دسته ای از سیم ها دردستگاه کپی
دسته های سیم درون دستگاه کپی از الکتریسیته ساکن برای پوشاندن درام دریافت کننده نور و کاغذ کپی با لایه نازکی از یون های مثبت استفاده می کند.
-
لامپ و عدسی های دستگاه کپی
تهیه یک کپی نیازمند به منبع نوری با انرژی کافی جهت آزاد کردن الکترون ها از اتم های هادی نور است. درمیان طول موجهای متفاوت اکثر طول موجهای طیف مرئی نور انرژی کافی برای انجام این فرایند را دارا هستند ، به ویژه طیف سبز و آبی می تواند مواد هادی نور را فعال کند. هنگامی که لامپ درون دستگاه کپی روشن می شود از سمتی به سمت دیگر دستگاه کپی می رود در نتیجه نواری از کاغذ را در هر مرتبه روشن می کند. آینه ای که به لامپ درون دستگاه کپی وصل است نور منعکس شده را از درون عدسی ها به سمت درام در حال گردش در بخش پایین هدایت می کند. عدسی ها مانند عدسی هایی که در دوربین فیلم برداری شما است کار میکند یعنی به شما امکان میدهد تا یک کپی از تصویر را در محل خاصی متمرکز کنید.
-
Fuser در دستگاه کپی
fuster دو وظیفه در دستگاه کپی برعهده دارد شامل:
1_ ذوب کردن و فشردن تصویر از تونر بر روی سطح کاغذ
2_ جلوگیری از ذوب شدن تونر و چسبیدن کاغذ به Fuser
درون دستگاه کپی صفحه کاغذ بین 2 غلتک فرستاده می شود سپس غلتک ها به آرامی کاغذ را فشرده کرده تا تونر را به اجزای کاغذ بچسباند در این زمان در درون غلتک های دستگاه کپی لامپ ها روشن می گردند تا گرمای لازم جهت ذوب تونر را فراهم کنند. البته تفلون پوشاننده غلتک از چسبیدن کاغذ بر تونر به غلتک ها جلوگیری می کند.